6 Mayıs 2015 Çarşamba

Soyanın Faydaları


Herkese merhaba!

Soya bitkisi ve soya sütü ülkemizde yavaş yavaş popülerleşirken sizlere de soya hakkında bir takım bilgiler vermek istedim.




Soya bitkisinin kullanım alanı çok geniş. Filizi var, yemeklere konuyor, sütü var içiliyor, sosu var salatalara lezzet katıyor. Tofu denilen peyniri var pek bir faydalı. Gençlik kremlerinin ve daha birçok kozmetik ürününün içinde yer alıyor.
Soya konusunda ne yazık ki Asyalılar kadar aydınlanmış değiliz. Çünkü ülkemizde geçmiş yıllara göre soya üretimi çok azalmış, soya sütleri filan hep ithal. Halbuki bu bitkiyi yetiştirmek için imkanımız var. Hal böyle olunca ithal ürünler çok pahalı olduğundan kimsenin marketlerde soya sütü rafına eli gitmiyor. Ben pahalı da olsa, bu kadar faydası olan bir bitkinin sütünü mümkün olduğunca tüketmeye özen gösteriyorum. Sonuçta bu çok satan bir kozmetik ürünü olsaydı kapış kapış alınacaktı değil mi? Sağlığımız çok önemlidir çünkü makyaj malzemeleri bir yere kadar iş görür. Vücut içten güzelleşerek dışa vurur bunu. Beslenmemize dikkat etmeli, abur cuburdan uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve katkısız gıdalar tüketmeliyiz.



Gelelim soya sütünün neden bu kadar faydalı olduğuna. Kendisi kan şekeri dengeleyici, kalsiyum zengini, kolestrol düşürücü, doymamış yağ, lif, B vitaminleri, folik asit, potasyum, çinko, demir zengini olan bu bitki baklagiller arasında en yüksek besin değerlerine sahip.



Anti-aging yani yaşlanma karşıtı bileşenler içeriyor. İçeriğindeki lesitin, cildi aydınlatarak sağlıklı bir parlaklığa kavuşturuyor. Omega 3 ve 6 yağları içeriyor. Meme ve prostat kanseri riskini azaltıyor. Bu yüzden özellikle kadınlara öneriliyor. Her yaştan kadın için uygun olan soya tam bir mucize. Kalsiyum açısından yüksek olması nedeniyle kemik erimesini önlüyor ve kemiğin yoğunluğunu arttırıyor. Kalp krizini de önlediği son zamanlarda kanıtlanan bulgular arasında. 



Özellikle kadınlar için kalsiyumun önemi çok büyük bence. Çünkü doğduğumuz andan itibaren depoladığımız önemli yapıtaşlarını yıllar geçtikçe erkeklere göre daha hızlı kaybediyoruz. Çocuk doğuruyoruz, adet görüyoruz, sürekli kas ve kemiklerimizi yoran işler yapıyoruz. Haliyle sürekli takviye yapmamız gerekiyor. Tek başına inek sütü veya kalsiyum hapları yeterli olmuyor. Doğal soya bitkisinden türlü şekilde faydalanmak varken kimyasal haplar almaya ne gerek var diye düşünüyorum.



Piyasada soya özü içeren birçok krem vb ürün var, bunlar da işe yarayabilir. Aklımda kalan markalardan biri Nivea, soya içeren özel bir kremi var, tavsiye ederim. Ama yine de güzellik malzemelerine ayırdığınız para kadar soyaya da hayatınızda yer vermenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Ben cildimin aydınlığı, serbest radikallerle savaşması ve genç kalması için ben her fırsatta soya sütü tüketiyorum. Sizce litre litre soy sütü, kilo kilo tofu tüketen Asya'lı kadınların bundan daha üstün bir güzellik sırrı olabilir mi? :) 
Umarım yazım bir parça da olsa faydalı olmuştur.
Sevgiler
Evrim

4 yorum:

  1. Çok faydalı bir bilgi olmuş canım başından sonuna kadar okumaya çalıştım. Peki nereden satın alabailirim soya sütünü ve haftada ne kadar tüketilmeli?

    YanıtlaSil
  2. Tatlım öncelikle okumana çok sevindim, okunabilsin diye çok uzun tutmadım yazıyı :) Ben migrostan alıyorum. Alpro marka, birkaç çeşidi var ama 'Original Soy Milk' olan sadesini seviyorum. Haftada bir kutu tüketiyorum, günde minik bir su bardağına denk geliyor. Fazlasını vücut kullanmadan atmasın diye, azar azar ama her gün içiyorum. Fiyatı normal süte göre çok pahalı olduğundan haftada bir alıyorum gayet yetiyor :)

    YanıtlaSil
  3. Kullandığım bir iki kozmetik ürünü dışında hiç bir şekilde tanışmadım soya ile. İlk fırsatta sütünü deneyeceğim, tadını seversem sürekli tüketirim artık:)
    Bilgi için çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sade soya sütünün tadını sevmeyenler için hindistancevizlisi filan gibi çeşitleri de var daha tatlı içilebilir alışık olmayanlara =)

      Sil

yorumlarınız benim için değerlidir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...