8 Mayıs 2016 Pazar

Sağlıklı Cilde Sahip Olma Rehberi

Hepimiz kusursuz, ışıl ışıl ve sağlıkla parlayan bir cildimiz olsun isteriz. Yüzümüzde çeşitli sebeplerden dolayı yaralar, izler, sivilceler veya akneler olabilir ama bunlar bizi çirkin yapmaz, bu yüzden kişi her ne olursa olsun kendine güvenmeli ve kendini sevmelidir. Yüzümüzü asıl sağlıksız, kötü gösteren şey iyi temizlenmemiş gözenekler, yeterince su içmemek, bakımsızlık veya yanlış bakım sonucu oluşan görüntülerdir.




Tabi ki bakım demek pahalı ürünler demek değildir. Bütçeniz ne olursa olsun cildinizi iyi tanıdığınız zaman doğal bir yüz sabunu ile size uygun bir nemlendirici bile en basitinden iş görecektir. Yine de genel olarak cildin sağlıkla parlaması için yapmamız gereken temel şeyler vardır. Bu temel basamakları aşırıya kaçmadan uyguladığınız sürece güzel sonuclar elde edersiniz. Sizlere kendi cilt bakımımda sağlıklı beslenmenin yanı sıra özen gösterdiğim noktaları vurgulayarak küçük bir yazı hazırladım. Umarım keyifle okursunuz.


Günlük Yapmanız Gereken Şeyler
1-Yüzünüzü sabah ve akşam günde iki kez yıkamak. Cildinize uygun bir temizleyici ile yapabileceğiniz bu rutin gerçekten siyah noktalar ve sivilce oluşumlarını önlemek için olmazsa olmaz bir adım.
2-Cildinizi temizledikten sonra mutlaka size uygun bir nemlendirici sürün. Yağlı ya da karma cilde sahip olsanız bile bu adımı atlamayın çünkü cildi temizledikten sonra ihtiyaç duyduğu nemi ona vermezseniz yağ bezleriniz daha çok çalışacak ve yağlanma probleminiz artacaktır. Cildin nemli olması ile yağlı olması farklı şeylerdir, unutmayın.
3-Makyajınızı uyumadan önce mutlaka ama mutlaka silmek, yıkamak. Eğer akşamları çok yorgun oluyorsanız ve yıkamaya üşendiğiniz anlar oluyorsa başucunuzda içeriğine güvendiğiniz bir paket makyaj temizleme mendiliniz olsun. Ne yaparsanız yapın o makyajla uyumayın!
4-Banyonuzu, duşunuzu çok sıcak suyla yapmayın. Bu hem cildinize hem de saçlarınıza zarar verir. Mümkün olduğunca ılık suyla, üşümeyeceğiniz bir ılıklıkta yıkanın. Bu, cildinizin sebepsiz yere kuruyup dengesizleşmesine engel olacaktır. Ayrıca çok sıcak suyla yıkanmak uzun vadede vücutta sarkmaya da sebep olabilir.
5-Bol su için. Aslında günlük yapmanız gereken şeyler arasında en önemlisi bu. Vücudun toksinlerden arınabilmesi için su çok önemlidir. Yeterince içmezseniz cildiniz donuk, kirli ve bakımsız görünür. Suyun hayat kaynağı olarak olmazsa olmaz olduğunu, vücudumuzun yapıtaşı olduğunu ve az su içmenin hastalıklara davetiye çıkardığını unutmayın. Susamadıkça su içemeyenlerdenseniz kendinize sevimli cam bir şişe edinin ve gittiğiniz her yerde çantanızda onu taşıyın.




Kolay içebilmek adına içine sevdiğiniz bitki ve meyvelerden dilimler koyarak detox suyu elde edebilirsiniz. (limon, portakal, salatalık, çilek, taze nane vs gibi)






6-Mümkün olduğunca düzenli uyuyun. Vücudun kendini en çok uykuda onardığını, yenilediğini unutmayın. En az 7-8 saat uyumaya çalışın. Uyurken odanızın ışıktan ve açık elektronik cihazlardan izole olmamasına dikkat edin.
7-Dışarı çıkarken mümkünse sadece yazları değil 4 mevsim SPF içerikli güneş kremi kullanın, makyaj ürünlerinizi, cilt bakım kremlerinizi olabildiğince SPF içerikli tercih edin. Uzmanlar kışın kardan yansıyan ışığın bile oldukça zararlı olduğunu savunuyor.
Haftalık Yapmanız Gereken Şeyler
1-Evde kolayca yapabileceğiniz, cildinize uygun, tanecikleri aşırı sert olmayan bir peeling yapın. Bu ölü derinin atılmasında çok yardımcı olur ve cildi yeniler. Cildinizi aydınlatır ve kan dolaşımını hızlandırdığı için sağlıklı gösterir. Makyaj sırasındaki kabuk kabuk oluşumların önüne geçer. Tabi eğer çok akneli, aşırı hassas bir cildiniz varsa peeling çok önerilmiyor. Esmer şekeri bal ile karıştırıp nazik hareketlerle de peeling yapabilirsiniz. Peeling ürünü kullanmadan eksfoliasyon yapmayı tercih edenler doğal liflerden oluşan ufak yüz keselerini tercih edebilirler. 
2-Cildinizin ihtıyacına uygun, güvendiğiniz bir markanın, iyi içerikli, tek kullanımlık kağıt maskelerinden kullanın. Bu maskeler haftada bir düzenli kullanıldığında cildi ciddi oranda toparlama, onarma etkisine sahip olabiliyorlar. Maske tarzı ürünleri satın alırken içeriğinin mümkün olduğunca çok zararlı kimyasallardan uzak olmasına dikkat edin, cildinize kötü şeyler nüfuz ettirmek istemezsiniz.




3-Haftada en az 3 kez egzersiz yapın. yürüyüş, yakın bir parkta jimnastik aletleri, evde dizi izlerken yapılabilecek kültür-fizik hareketleri olabilir bunlar. Egzersiz diyince gözümüzde büyür, iş güç derken buna vaktimiz kalmaz ama zaman yaratmaya çalışın. Bugün bilmem kaç yaşına gelmiş insanların hiç yaşını göstermeme sebeplerinden biri de sağlıklı beslenmenin yanı sıra spordur. Egzersiz için dışarıya çıkacak, spor salonlarına yazılacak vaktiniz, paranız yoksa evde yarım saatlik bir çalışma, sağlığınıza çok fayda edecektir.
4-Cep telefonunuzu antibakteriyel bir mendil ile silin. Agzınıza yakın tuttuğunuz için ve gün içerisine kirli ellerle ister istemez kullandığınız için telefonlar düşündüğünüzden çok daha fazla mikrop barındırıyor. Mümkünse günlük olarak da yapabilirsiniz ama bir haftayı aşmamaya özen gösterin. Yanağınızdaki o ufak sivilcemsi oluşumların nedeni o çok sevdiğiniz telefonunuzun ekranı olabilir :)
5-Yastık kılıflarınızı haftalık değiştirmeye özen gösterin. Eğer bunu rutine bindirecek kadar kılıfınız yoksa, tülbent olarak bilinen ince ve pamuklu bezleri yastığınıza serebilir ve haftada bir yıkayabilirsiniz. Böylece gece yastıkta biriken maytlar ve bakteriler cildinize daha az temas eder.
6-Makyaj fırçalarınızı, süngerlerinizi haftada bir mutlaka ılık suda aşındırmayacak şekilde güvendiğiniz bir sabun, şampuan veya fırça temizleyici ile temizleyin. Bu çok önemli çünkü her gün yüzünüze değdirdiğiniz şeylerde mikrop ürer. İstenmeyen oluşumlara sebep olabilir.




Fırçalarınızı yıkadıktan sonra asla dik olarak kurutmayın. Kılların ayrılıp dökülmesine sebep olur, mümkünse baş aşağı veya bir havlu üzerine yan dizerek kurutun.
Aylık Yapmanız Gereken Şeyler
1-Kendinize bir vücut scrubı edinin ve ayda bir banyo sırasında vücudunuza ölü derilerden arınma imkanı tanıyın. Bu işlemi aceleye getirmeyin, nazik hareketlerle özellikle ölü derilerin çok olabileceği noktalara ve bacaklarda batık olabilen yerlere uygulayın. Aslında bu adımı haftalık olarak da yapabilirsiniz ama hassas ciltler için bu fazla sık olabilir. Ayda bir yapmaktan zarar gelmez. Scrub yaparken mümkünse doğal bir vücut kesesi ile yapın. Yumuşak pofidik sentetik lifler scrubın etki etmesini engeller.




2-Maddi durumunuz el veriyorsa, uygun fiyatlı ve etkili bulduğunuz bir salonda cilt bakımı yaptırın. Kullanılan ürünleri araştırın ve içeriklerinin iyi olduğundan emin olun. Cildinize uygun olmayan bir bakım uygulatmayın. Eğer güzellik salonuna gidemiyorsanız ufak bir leğene sıcak su doldurun ve yüzünüzü en az 15 dakika buhara tutun. Sonrasında yapacağınız cilt bakımı çok daha etkili olacaktır.
3-Aynanın karşısına geçin ve vücudunuzda şüpheli oluşumlar olup olmadığını kontrol edin. Başta lenf bezleri, göğüsler ve koltuk altları gibi özellikle kadınları etkileyen kötü huylu şeylere karşı kendi kendinize yapacağınız aylık gözlem, doğabilecek olası hastalıkları erkenden teşhis etmekte çok ama çok büyük bir rol oynar.
Yıllık Yapmanız Gereken Şeyler
1-Hiç bir sorununuz yoksa bile yılda bir kez dermatoloğa kontrole gitmek cildinizdeki değişimleri görmeniz, değişen ihtiyaçlarından haberdar olmanız ve gözünüzden kaça sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmanız açısından çok önemlidir. Bu seçimi yaparken muayene bile etmeden ilaç yazan dermatologlara güvenmemekte fayda var. 
2-Cilt analizi yapan güzellik salonları veya kampanya zamanlarında bunu ücrestiz yapabilen kozmetik satış noktalarında cildinizi kontrol ettirin. Yaş ilerlemesi, mevsim değişikliği, hormonal ve strese bağlı sebepler gibi cildi etkileyen şeyler kullandığınız ürünlerde değişim gerektirebilir. Yani beş yıl boyunca aynı temizleyiciyi kullanmak yanlış olabilir. Mesela ben ergenlikte yağlı cilde sahipken doğru ürün kullanımı ve yaş ilerlemesine bağlı olarak artık karma ciltliyim. Eskiye göre daha detaylı bakıma ve nemlendirmeye ihtiyaç duyar oldum. Cildininizin de sizinle birlikte her an değişim içinde olabileceğini unutmayın.

Umarım yazımı faydalı bulmussunuzdur. Mümkün olduğunca her bütçeye uygun çözümlere de değinmeye çalıştım. Cilt tipinizi iyi bildiğiniz ve ona iyi baktığınız sürece normal şartlar altında harika bir görünüme sahip olmak gayet mümkün :) Tabi sigara içmemenizi de söylememe gerek yoktur sanırım :)
Sevgiler
Evrim

12 yorum:

  1. Bence gayet faydalı bir yazı olmuş, emegine saglık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin beğenmen özellikle mutlu ediyor beni çünkü objektif olduğuna inanıyorum, çok teşekkür ederim kuzum <3

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı gerçekten :) emeğine sağlık canım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene çok sevindim, umarım bir parca işe yarar bu bilgiler herkes için =) sevgiler <3

      Sil
  3. çoğuna uyuyorum ama kusursuz cilt çok zor :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunların çoğunu yapıyorsanız geri kalan şeyler de bizi etkileyen dış etkenler oluyor. onlardan kaçış poek mümkün degil, sağlık sorunları, stres vs. ama olsun o kadarcık kusurla da güzeliz biz =)

      Sil
  4. Harika yazmışsın tek tek özenle uğraşmışsın eline emeğine sağlık güzelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim tatlım uzun zamandır üzerine notlar aldığım, sıraya koymakta ve düzene sokmakta baya bir uğraştığım bir yazı oldu. yabancı güzellik sitelerine kadar araştırdırdım derlemek için, beğenmene çok sevindim <3

      Sil
  5. Benim gibi kendine bakmaya üşenenlerin bile yapabileceği kolaylıkta olması güzel olmuş, elinize sağlık. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sizin gibiyim :) çoğu şey gözümde büyür bakımla ilgili ancak bunları günlük hayatta yaşamımızın bir parçası haline getirdiğimizde ekstra çaba harcamaya gerek kalmıyor, faydalarını görmeyeb aşlayınca da insana heves geliyor =) sevgiler, beğenmenize sevindim .)

      Sil
  6. Merhaba :) Yazılarınızı gerçekten çok başarılı ve faydalı buluyorum :) :) Sizi bloguma beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba =) sizler beğenmezseniz yazılarımın hiç bir anlamı olmaz, bu yüzden çok teşekkür ederim zaman ayırıp okuyup beğendiğiniz için:) ben de sizi takibe alıyorum <3

      Sil

yorumlarınız benim için değerlidir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...