31 Ağustos 2016 Çarşamba

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Merhaba!
Bu yazımda sizlere son yılların popüler besin kaynağı kinoanın ne olduğundan, nasıl tüketildiğinden ve faydalarından bahsedeceğim.



Kökeni Güney Amerika olan Kinoa aslında bir tahıldır. Kinoa bitkisinin yaprakları oldukça besleyicidir ve salkım salkım çiçek açarlar. Bu çiçekler besin değeri yüksek, minnak tohumlara dönüşürler. Kurutulduğunda ise bu görünümü alırlar ve tüketime hazır hale gelirler. 

Kinoanın gün geçtikçe popülerlik kazanmasının sebeplerinden biri pirinçten iki kat daha fazla protein içermesi ve onun kadar sulak ortam istememesi. Zira küresel ısınmadan her geçen gün daha da etkilenen gıda sektörü zorlu koşullarda yetişebilen, besin değeri yüksek bitkiler arayışında kinoaya odaklanmıştır. Güney Amerika'daki eski uygarlıkların temel besin kaynaklarından biri olan Kinoayı bizler yeni yeni duyuyor, yavaş yavaş sofralarımıza dahil ediyoruz. Gelin birlikte 'astronot gıdası' olarak da bilinen kinoanın faydalarından bahsedelim.



-Kinoa tohumu gluten içermediği için gıda intoleransı olanlar, çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için tam bir besin kaynağıdır. 
-Bilinen tahıllara kıyasla 2 kat daha fazla lif içerdiği için sindirimi de kolay ve kabızlığa iyi gelir.
-Diyabet hastalarının kan şekerlerini kontrol etmesine yardımcı olur.
-Kinoanın 'süper besin' olarak adlandırılmasının nedeni, insan vücudunun ihtiyacı olan tüm temel amino asitler ile yüksek oranda protein içermesidir.
-B2 sayesinde vücudun enerji üretimini destekler, yorgunluğa, halsizliğe iyi gelir.
-Antioksidandır.
-Yağ bakımından fakir olduğu için toplam kolestrol oranını düşürür, iyi kolestrolü korur, dengeler.
-Bütün vitaminleri bünyesinde barındırır.
-Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik ve dişlerin yapısını güçlendirir.
-Demir bakımından zengin olduğu için demir eksikliği tedavilerinde destekçidir.
-İçerdiği yüksek protein oranı, sporcular, vegan ve vejeteryan beslenenler için tamamlayıcıdır.
-İçerdiği enzimler cildi yaşlanmaya ve serbest radikallere karşı korur.
-Magnezyum deposudur ve yüksek tansiyona iyi gelir.


Faydaları saymakla bitmeyen kinoanın bilinen 3 temel çeşidir var: Siyah, kırmızı ve beyaz. Pişirdikten sonra şeklini iyi koruyan kırmızı kinoa salatalar için daha uygundur. Beyaz kinoanın kabukları acımsı bir tat verdiği için soğan ovalar gibi elle ovulması önerilir. Sonrasında dolma içi, kısır, pilav gibi pirincin yakıştığı her türlü yemekte ve pirinç yerine kullanılabilir. İçlerinde en yoğun aromaya sahip olan siyak kinoadır. Bu da salatada kullanılabileceği gibi hepsini damak tadınıza, zevkinize göre istediğiniz yerde kullanmanız da mümkün. Köfteye, çorbalara, kurabiyelere, keklere, böreklere, haşlayarak salatalara, tahıl barlara konabildiği gibi her türlü sebze ve et yemeğine baharat gibi tat verme amaçlı da kullanılabilir. Pişirmek istemezseniz çiğ olarak günlük içme suyunuza, sütünüze katabilirsiniz. 



Ayrıca tohumları soya filizi gibi filizlendirerek çiğ halde salataya vb koyarak tüketirseniz içerdiği protein etinkinden bile fazla oluyor, bilginize. 
Pişirmeden önce pirinçte yaptığımız gibi yarım saat kadar suda bekletilmesi, sonra süzgeçte ovalanarak akan sudan geçirilmesi gerekiyor ki acımsı tadı gitsin ve lezzeti ortaya çıksın. 



Ben en çok böreklerimin içine ve üzerine, dereotlu peynirli tuzlu keklerime, yulaflı tahıllı kurabiyelerime, her türlü salatama, detoks suyuma ve bazen sabahları yediğim süt-müsli karışımlarıma koyarak tüketiyorum. 



Chia ve keten tohumundan sonra favorim olan Kinoayı tüketmeye başladığımdan beri cildim, tırnaklarım ve saçlarımın daha parlak, daha sağlıklı olduğunu gözlemledim. Her ne kadar ev yemekleri tüketsem de beyaz ete olan gıda intoleransım yüzünden yeterince alamadığım gerekli besin ögelerini bu tahıllarla karşılıyorum.



GDO içermeyen, Organik ve doğal gıdaların adresi Ayışığı Organik'te tüm kinoa çeşitlerini uygun fiyata almak ve incelemek için buraya, diğer organik gıda çeşitlerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Siz kinoa tüketiyor musunuz? Favori yöntemlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler
Evrim

http://www.ayisigiorganik.com/index.php

48 yorum:

  1. Her yerde artık bu bitki. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, anavatanı dışında da çoğu yerde yetiştirilmeye başlandı =) ben teşekkür ederim =)

      Sil
  2. Bir gıdanın tadından hoşlanmazsam sıcak bakamıyorum :( Ama denemek de istiyorum, yaz aylarında beslenme düzenimi bozduğum için aslında bir başlangıç olabilir :) Bir de beslenme düzeninizle ilgili nelere dikkat ediyorsunuz, hangi yiyeceklerden uzak duruyorsunuz paylaşır mısınız? :) Sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında belli bir düzenim yok sadece kahvaltıyı atlamıyorum, günde en az 3 öğün yiyorum. metabolizmam hızlı olduğu için sağlıklı atıştırmalıklar veya meyvelerle ara öğünler ekliyorum. çok fazla yeşillik sebze meyve tüketiyorum, günlük içtiğim suyumun en az yarısını detox suyu şeklinde içiyorum. 3 beyazdan hiç uzak duramıyorum ama evde spor yapıyorum ve yazları yüzüyorum. beyaz ete intoleransım var bu yüzden tavuk ve tavuk ürünü içeren gıdalardan, hazır gıdalardan, gluten ve koruyucu içeren her türlü yiyecekten uzak duruyorum. kırmızı etle de aram çok iyi değil bu yüzden günde bir bardak soya sütü içiyorum mutlaka. bir de gün içinde en az iki fincan yeşil çay içerim. aslında tüm yaptığım bu =) kinoa yı da denemenizi öneririm zaten kekin böreğin kurabiyenin içine filan koyunca tadı gelmiyor bile. en güzel en sağlıklısı normal ya da filizlenmiş şekilde salataya koymak bence =) sevgiler <3

      Sil
  3. Canım son yazımda seni mime davet ettim, umarım katılırsın ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuzum çok teşekkür ederim iyi yaptın tam mimlik bir yazıydı :) yarınki yazımın konusu o olacak <3

      Sil
  4. Böyle zaman zaman bazı gıdalar moda oluyor bir ara soyaydı sonra keten tohumu şimdi de bu ben hiçbirini denemedim bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aslında farkedildikçe, yaygınlaştıkça çok gündemde oluyor sonra unutuluyor ama unutmamak lazım. keten kinoa ve chia dan birer paket olsa, her yaptığımız tuzlu keke ya da poğaçaya bir tutam atsak bile çok faydasını görürüz :) insan hepsine yetişemiyor tabi olduğu kadar :)

      Sil
  5. İlk defa senden duydm :) Bulabilirsem denicem :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım umarım denediğinde memnun kalırsın, tadından çok besin değeri için alınası bir gida =)

      Sil
  6. Bende daha bu hafta tanıştım bu bitkiyle pilav olarak yedim ve gerçekten tadını çok beğendim diyet listelerine de eklenmiş artık. Sağlık için pirinçten uzak durmak gerek artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum. pilav hali çok hoş. salata ile de çok iyi oluyor =)

      Sil
  7. çok teşekkürler gelin beraber olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. :D kesinlikle katılıyorum, ben ilk gördüğümde aktarda birkaç yıl önce o zaman daha popüler değildi, ve çok çok pahalıydı, şey demiştim 'bu ne lan kuş yemini ayıklayıp elli lira fiyata kakalıyolar resmen' demiştim :D :D durum öyle deilmiş :D

      Sil
  9. Sürekli magnezyum eksikliği çeken bünyeme bir destek olabilir sanırım kuzum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuzum kesin olur faydası, böyle minik tohumlar gerçekten mucizevi değerler taşıyor, keten, shia, kinoa.. <3

      Sil
  10. Bugün almayı planlayıp ''önce hakkında bilgi edineyim sonra alırım'' dediğim Kinoa için tam zamanında denk geldiğim bir yazı oldu.Dışarı ilk çıkışımda alıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay çok sevindim! ne mutlu bana eğer yardımcı olduysa yazım =) umarım seversiniz, çok sevgiler <3

      Sil
  11. Siyah kinoa salatası tarifi izlemiştim. Artık yapma vaktidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. salatası cidden güzel oluyor, siyah fasulye bulursan ikisinden de dene =)

      Sil
  12. Yayınını, yorumları ve verdiğin cevapları okudum Duygun kızım.Ne güzel...sevindim öğrendiğime.Çocukların salatalarına misafir edelim önce :) Bakalım fark edecekler mi?Ben yeniliklere açığım, tabii ki merak ettim.Bu güzel tanıtım yazın ve görseller için ellerine, emeğine sağlık canım.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyan gözlerinize sağlık Ece ablam :) salataya çok yakışıyor, en kolay öyle tüketiyorum ben =) böreklere susam çörekotu yerine de serpiyorum. ama haşlanınca ya da çiğ olarak sütle tüketilince daha iyi tabi :) teşekkür ederim çok, öpüyorum <3

      Sil
    2. Rica ederim güzel kızım.Ben de seni çok öpüyorum :)

      Sil
  13. Bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum. Harikaymış. Bu arada pirinç üretimi zehire dönüştü. Çünkü aralarında toplanmasını zorlaştıran yeşil otları çıkarmayı engelleyici ilaçlar kullanıyorlar. Bu yüzden biz pirinç tercih etmiyoruz pek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vay be, ona da mı el attılar yahu, bilmiyordum :(( dikkat edeyim, azaştayım o halde.. bilgi için teşekkürler :)

      Sil
  14. İlk defa duydum böyle bir şeyin var olduğunu :D Çok faydalıymış, sayende yeni yeni şeyler öğreniyorum. Bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim canım asıl ben teşekkür ederim, faydası olursa ne mutlu bana =)

      Sil
  15. Tam benlik, ilginç, yeni tatlar tatlım :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yeni ve bilmediğimiz tatlar keşfediyoruz =) aslıdna pişince hiç tadı gelmiyor desem yeridir =)

      Sil
  16. İlk defa duyuyorum ve hemen araştıracağım umarım bulabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. linkini verdiğim sitede en uygun fiyatlara satılıyorlar indirimli oluyor çoğu zaman =) bazen de migrosta indirimli oluyor =)

      Sil
  17. alacağım alacağım bir türlü alamadım hep unuttum şimdi linke tıklayıp alayım :) teşekkürler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım rica ederim, yerken insan bişey anlamasa da bünyeye etkileri harika gerçekten =) gün aşırı yarım avuç bile çok şey değiştiriyor =)

      Sil
  18. kuzum faydalı olduysa ne mutlu bana <3 bak benim de aynı senin gibi oluyor bazı günlerim, ne yaparsam yapayım ölü gibi oluyorum. öyle zamanlarda kalkıp bi domates iki marulun içine bi avuç keten tohumu, chia ve kinoa koyuyorum. bir iki saate gözüm açılıyor. tuzlu ayran misali :) öptüm güzelim <3

    YanıtlaSil
  19. Son zamanlarda çok duyar oldum, deneyeceğim teşekkürler :*

    YanıtlaSil
  20. ölümsüzlüğün şifresi sanki :)) bu tahılıda ilkkez duydum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha bir nevi öyle :D artık biliyorsunuz, görürseniz bu ne demezsiniz =))

      Sil
  21. ilk kez duydum bu yazıdan sonra deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düzenli tüketimde faydaları çok tatlım, umarım memnun kalırsın =)

      Sil
  22. Gerçekten faydalı bir yazı olmuş canım bilgilendirme için teşekkürler 😊😘

    YanıtlaSil
  23. Marketlerde görüyorum, hep aklımda. Bir ara denemek istiyorum. Tabi öncesinde böyle yakından tanımak harika oldu ;) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim zaman ayırdığınız için =) görürseniz mutlaka deneyin =) sevgiler

      Sil
  24. Çok severim hatta bu ay konuyu ele alacaktim. Sen çok güzel anlatmissin ben biraz erteledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuduğunuz için çok teşekkür ederim ki =) siz de yazın sizden de merakla okurum =) mutlaka atladığım bir şeyler vardır =) sevgiler

      Sil

yorumlarınız benim için değerlidir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...