26 Haziran 2016 Pazar

Kobo E-Book Reader / E-Kitap Okuyucu

Bu harika yaz gününden herkese merhabalar!
Birkaç gün sonra umuyorum ki tatile gidebileceğiz. Yanımdan eksik etmeyeceklerim arasında tabiki kitaplarım var. Ancak malum o kadar eşya ile bir de kitap taşımak zor oluyor. Bir tane iki tane mümkün ancak benim gibi deniz kıyısına yüzmek için değil de okumak için gidenlerdenseniz 'eyvah kitabım bitecek, kitapsız kalacağım' ya da 'hangi birini taşıyacağım' derdi olmadan ve istediğiniz kitaptan mahrum kalmadan tatil yapmak gerçekten paha biçilmez bir şey.


Bu yüzden sizlere yaklaşık 3 yıldır benimle her tatile gelen, okulda, metroda yani günlük yaşantımda bile bana çok büyük kolaylık sağlayan, içine 1000'in üzerinde kitabımı yükleyebildiğim Kobo e-kitap okuyucudan bahsetmek ve e-kitap okuyucular hakkında kısa genel bilgiler vermek istedim. Tam da tatil dönemi gelmişken okurlara iyi bir öneri olacağını düşünüyorum.
Ülkemizde yıllardır varolan e-reader markası Kindle'dan sonra Calibro, Kobo ve daha başka markalar da satışa sunuldu. Marka olarak en iyisi hangileri derseniz, dünyada en çok tercih edilenler arasında önce Kindle, sonra Kobo var diye biliyorum. İkisi de çok kaliteli ve farklı seçeneklerde e-reader'ları okuyucular ile buluşturuyorlar. Ancak marka adına para vermek istemeyenler çok daha uygun fiyatta olan Calibro gibi markaları da tercih edebilirler. Burada hangi marka olursa olsun fiyatla ilgili tek sorun bizim ülkemizin her şeyde olduğu gibi bunda da vergiyi çok yüksek tutması yüzünden 250 liralık ürünlerin 550 liralara fırlamış olması. Şimdi e-reader almak isteyenlerin iki seçeneği oluyor; ya D&R, Dost vb gibi kitap satış noktalarından, ya da yetkili internet sitelerinden ciddi anlamda pahalı olabilen e-readerları yasal olarak almak, ya da eğer işin 'gurusu' iseniz Amazon, Aliexpress gibi yurtdışı sitelerinden 3'te 1 fiyatlara temin etmek ama bir nevi risk almak. Çünkü o zaman garanti olayları sıkıntılı oluyor ya da hiç olmayabiliyor.



Ben risk alarak 3 yıl önce Aliexpressten edinmeyi tercih ettim çünkü bozulsaydı bile yenisini almak Türkiye'den bir tane almak ile eş değer olacaktı. Bir de güvendiğim bir satıcı, baktım ki yüzlerce satmış bu üründen, iletişimi iyi, zaten uygun fiyatlı olan ürünlere site bir de indirim yapmış, tamam dedim alıyorum. İyi ki de almışım, o zaman Kobo henüz bizde satılmıyordu sadece Kindle vardı ve uçuk fiyatlardaydı. Aslında o kadar uçuk olmayı gerektirecek bir teknoloji değil bu. Bildiğimiz I-pad ya da tabletlerin sadece kitap okumak için olanları.



E-readerlar da aralarında türlere dağılıyorlar. Kimisinde hafıza kartı ile daha çok kitap yükleme olanağı var, kimisinde sadece dahili hafıza var, harici yok bu yüzden fiyatı uygun, kimisinde full+full ev gibi her özellik var hatta gece okumaları için gözü yormayan ekran ışığı var filan. Ben gece yolculuklarında okumayı değil uyumayı tercih edenlerden olduğum için ışıktan kısıp mini hafıza kartı takılabilenlerden aldım. Evde zaten kitapları koklayarak, dokunarak okuyorum. Benim beklentilerimi dışarıda karşılaması yeterli. 



Ülkemizdeki markaların eşdeğer özellikte olanlarına göre yarısından az bir fiyata almıştım, diyelim ki burada bu özellikte olanı 350-400 tl arasında ise benim Aliexpress'ten aldığım 45 dolar yani 150 tl idi. Yanında usb şarj kablosu ve güzel ambalajı ile sorunsuz bir şekilde 15 günde elimde ulaşmıştı. O günden bugune 3 yıldır kullanıyorum. Sadece roman türü kitapları değil, manga dergilerini, pdf, word gibi dosya türlerini de açıyor. Dokunmatik ekrandaki ayarlar ile yazı karakteri büyüklüğünden stiline kadar, sayfa genişliğinden satır-sütun aralıklarına kadar her türlü ayarı kişiselleştirip gözünüzün en rahat göreceği şekle getirebiliyorsunuz.


Her türlü dil desteği de bulunuyor. Ben işim gereği ingilizce okumayı tercih ettiğimden yabancı kitapları orijinal basımları ile okuyorum mesela. Yan tarafında mini SD kart girişi var ve dahili hafızasına ek olarak kapasiteyi artırabiliyorsunuz. Benimki şu an ortalama 35.000 kitap alacak hafızaya sahip. Çünkü zaten yazı çok yer kaplayan bir şey olmadığından yükle babam yükle :D


Burada okuyucuya iki seçenek düşüyor. Cihaz zaten wi-fi özelliğine sahip. İsterseniz online olarak cihazın kendi sitesinden ya da e-kitap satan sitelerden para ile istediğiniz kitapları alabilir ya da isterseniz benim bütçem sınırlı, her şeye yetişemiyorum derseniz ve torrent kullanmayı biliyorsanız internetten film indirir gibi dilediğiniz kitabı indirip cihaza yükleyebiliyorsunuz. Ben bu yöntemi kullanıyorum çünkü evdeki kitaplığımda mutlaka bulunmasını istediğim kitapları zaten parayla alıyorum. Ama torrent siteleri sayesinde hem evde olsun ama yanımda taşımayayım dediğiniz ya da merak ettiğiniz her türlü kitabı, dergiyi çok pratik bir şekilde ücretsiz edinebiliyorsunuz.



Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Benim cihazımın özellikleri bunlar. Ama hangi marka olursa olsun ülkemizde ya da yurtdışında satılan e-reader ların ortalama özellikleri bu şekilde. Siz bütçenize uygun olanı, tercihlerinizi karşılayacak doğrultuda satın alabilir, kitap taşıma derdine son verebilirsiniz.
Bu cihazlar ilk çıktığında çevremden 'ama ben kitaba dokunmadan okuyamam ki bu ne tembel kişi icadı' filan tarzında komik yorumlar duyuyordum. Bence tembellikle ya da acizlikle alakası yok tam tersine hayat kurtarıcı. Evinizde ya da yakın mesafeye çıktığınızda yine kitap gibi kitapları okuyabilirsiniz ama benim gibi okula, işe zaten bir sürü ders kitabı ile gittiğinizde bir de yanınızda bacak kalınlığında roman taşımak iskence oluyor. Ya da 15-20 günlük, 1 aylık tatillerde çok çok kitap okumak istiyorsunuz ancak bavula sığdırma derdi çekmek böyle çözümler varken işkence yani. Bu yüzden meraklısına fikir niteliğinde bir yazı olsun istedim. 


Fotoğraflardan da anlayabileceğiniz gibi incecik tasarımı ile her yere taşınası, yer kaplamayan bir cihaz. Şarj etmek için akıllı telefonlarınızda kullandığınız aletle prizden veya mini usb kablosu ile bilgisayardan şarj etmeniz mümkün. Zaten tam dolduğunda her gün 5 saat okusanız 10 gün şarjı bitmiyor
Umarım böyle bir dertten muzdarip olanlara, kitaplık yapmaya gücü olmayanlara, hem kitabını alırım hem de yanımda taşımaya üşenirim diyenlere, çok büyük, kalın kitapları okurken her yere götüremeyenlere, falan filan yol gösterebilmişimdir :)
Gerçek kitabın yeri her zaman başkadır, ayrıdır. Bana göre modası geçmeyecektir. Ama böyle yeniliklere, pratik çözümlere açık olmak da çağa ayak uydurmamıza yardımcıdır. Bir başka konu da şu ki, kitapların hepsi geri dönüşümden yapılmıyor, hatta sert kapaklı, kuşe kağıtlı, bilmem ne kağıtlı basılan kitaplar her ne kadar göze çok hitap etse de ağaç-çevre düşmanı olabiliyor. Yeni nesil e-reader'ların bu konuda oldukça çevre dostu olduğunu düşünüyorum. Bir de şu magazin dergilerinin yarısından çoğu reklam iken 10-15 tl'ye satılması beni deli ediyor, resmen reklam satın alıyoruz. O yüzden tatile çıkarken Vogue, Marie Claire gibi sevdiğim dergileri internetten ücretsiz indirip plajda okumayı çok seviyorum. Böyle şeyler de yapabilirsiniz :)
Hepinize bol okumalı, çaylı-kahveli, sohbetli, keyifli tatiller diliyorum.
Sevgiler
Evrim

44 yorum:

  1. Çok mantıklı bencede çevre dostu güzel günlerde kullan :)

    YanıtlaSil
  2. Süpermiş evrim, tablete indiriyordum ben de, pdf halini ebook okuyordum, bunu bilmiyordum açıkcası yeni yeni ebook olarak okumaya başladım 😂😂😂😂 fotolar da iyiydi simdiden iyi tatiller, keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tşekkürler canım benim, tablete de indirilir neden olmasın ama o sadece pdf destekliyor sanırım. pdf olarak okumak beni biraz sıkıyor bir süre sonra mümkün olduğunca kitap oalrak indiriyorum =) e booklar başka yerlere gidildiğinde veya çok ağır taşımak istenmediğinde hayat kurtarıcı cidden =))

      Sil
    2. Ebook uzantılı olanları da var didem cim, pdf değil, kitap okur gibi, yorum yaz, not düş, ayraç ekle aynısı 😉

      Sil
    3. aa bak onu bilmiyordum :)9 e iyiymiş o zaman :D :D

      Sil
  3. Mangaları e-book olarak okumayı denemiştim ama pek hoşlanmamıştım. Yine de kitap taşımanın zor olduğu yerlerde, özellikle de İngilizce kitaplarda çok mantıklı. :D İyi okumalar ve güzel tatiller :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler, inan ki yıllardır bir bavul kıyafet bir bavul kitap taşıma sorunsalıma çözüm oldu tatile giderken =)

      Sil
  4. Güzel bir yazı olmuş bende düşüneyim tatile gidince büyük kolaylık olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene sevindim canım, umarım beğenirsin alırsan gerçekten inanılmaz bir rahatlık =)

      Sil
  5. Duygun'cuğum benim oğlan bayılıyor, ben gözümü yorduğu için tercih etmiyorum yok zaten e-kitabım ama bir yandan da benim gibi temizlik hastası olanlar için süper diyorum çünkü kitaplar hele hele kapalı dolapta değilse müthiş toz oluyorlar ve en azından her ay tüm rafların boşaltılıp, sayfalarının pencereden şöyle bir silkelenmesi tek tek gerekiyor....
    Yalnız var ya ben yazıdan çok çektiğin fotolara bakakaldım, ne kadar yeteneklisin, renk ve objeler o kadar hoş uyumlu ki...adeta sanat eseri gibi...eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitaplığım sanırım evin en tozlu yeri, ayda bir silmeme rağmen dediğiniz gibi çok çabuk ve sürekli toz oluyor. artık ne yapacağımı şaşırdım salonun yarısı kitap olunca toz ile savaşmak zor oluyor. hala bazen kitap alıyorum çok sevdiklerimi ama bu inanılmaz rahatlık oldu benim için dışarı çıktığım zamanlarda... fotoğraflarım için ciddi anlamda uğraşıp tasarım yapıyorum, çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız ve beğendiğiniz için =) okuyan gözlerinize sağlık =)

      Sil
  6. vayy bee teknolojinin gözünü seveyim..ayrıca iyi tatiller paylaşımlarını da eksik etme ama ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ben de :D :D çok teşekkür ederim darısı sizlerin başına, hiç eksik eder miyim güzel gezi yazıları yazmayı planlıyorum =)))

      Sil
  7. Evrim, eski kafalı diyeceksin belki ama, ben o kitap kokusuna bağımlıyım. Hani var ya, o koku... İllaki dokunacağım kitabıma, sayfaları hissedeceğim, kokusu gelecek... Bu okuyucuları aslında çok mantıklı buluyorum, doğaya da yararlı, daha az ağaç kesilmesi demek bu... Gel gör ki, yüreğime anlatamıyorum :)) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estapiti piti güzelim =) o kitap kokusu başkadır benim için de, evdeyken ya da yakın mesafedeyken hala kitap tercih ediyorum ancak uzun tatillerde bu çok hayatımı kurtarır oldu artık =) kesinlikle doğaya dost bir ürün en azından ağaçlar için canım aynen. =) yürerğin hangisini seviyorsa öyle yap sen =)) çok sevgiler =)

      Sil
  8. E Book halinde kitaplar hem daha hızlı okunup bitirilebiliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum =) en çok da tek elle okunup sayfa çevirebilme olayı metroda ayakta giderken bile pratiklik sağlıyor. her yerde benim dostum oldu valla, güzel buluş =)

      Sil
  9. Bir süredir e-book almayı düşünüyordum Evrim. Ancak karar veremiyordum hangisini alsam ya da i-pad la devam mı etsem diye. Çok güzel bir inceleme olmuş. Açığa kavuştu aklımdaki birçok şey.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana, zaman ayırıp okuduğunuz için kocaman teşekkür ederim, yüreğinize sağlık =)) sevgiler

      Sil
  10. kesinlikle çok güzel bi bişi bu yaa kindle ı araştırmıştım çok pahalı gelmişti bide bunlara bakiyim harika bi yazı olmuş benim için teşekkürler:*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kindle bu piyasadaki en pahalı marka, kobo çok daha uygun oluyor. imkanın varsa yurtdışından edin daha ucuza gelebiliyor. aliexpressten almasan bile benim gibi avrupadan filan yapabilirsen buradaki bir fiyatına iki tane alınıyor resmen. tabi özel sitelerdeki indirimler dışında. okuduğun için asıl ben teşekkür ederim canım, beğenmene sevindim, sevgiler <3

      Sil
  11. aslında çok mantıklı tabi bir türlü alamadım ama almak lazım.. plajda güneşte falan parlıyor mu telefon ekranının en sevmediğim özelliği çünkü o ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kullanışlı olduğu yerler plaj, ya da güneşli alanlar :) çünkü tablet ya da telefon ekranı gibi parlamıyor, özel mat yapıda ışığı yansıtmayan bir ekranı var. karanlıkta okumayı sevenler için olan ışıklılarda sanırım ekran parlaklık ayarı da olabiliyor bilmiyorum tam ama bendeki asla parlamıyor =)

      Sil
  12. Benim de böyle bir aletten haberim yoktu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. artık var =) eğer bir gün düşünürseniz almayı ufak da olsa fikriniz olur =))

      Sil
  13. Ay ben de istiyorum bunlardan. Güle güle kullan canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim =)) daha güzeli sizin olur inşallah =)

      Sil
  14. Evde hiç istemem senin gibi ama bir yere giderken çok mantıklı. Şimdilik benim telefonumda var bir iki kitao, dışarıda onu okuyorum, sık dolaşan birisi olsam kesin alırdım ben de bunlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen canım, evde kitabı koklayarak sayfalarına dokunarak okurum ama dışarıda çok büyük pratiklik =)

      Sil
  15. Sen bu yazıyı yazana kadar Book reader hakkında hiç bir şey duymamıştım. Okuma amaçlı özel tabletler olduğundan haberim bile yoktu. :D Ama çok faydalı bir alet ben çoğu zamna kitapları telefonumdan okumayı daha rahat görüyorum. Elinde kitaptan okuyamayanlar içinde çok güzel bir alet. :)Ama dediğin gibi Türkiye vergileri çok deli fiyatlar. Bir Iphone'nun bizde 3399 TL olması başka açıklama getirmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuzum valla telefondan okumayı seviyorsan bunun kesin bağımlısı olursun :) türkiyeden almak için acımamak lazım paraya. bir telefon kadar olmasa da diğer ülkelere göre kazıklı yani herşeyde olduğu gibi, dediğine katılıyorum ı phone nasıl uçuksa burada bu da öyle. aslında 4 te bir, 3 t bir fiyatlara satılıyor. ben 150 tl ye aldığımda bunu, bunun dengi kindleda burada 580 tl idi.. düşün artık :D :D

      Sil
    2. Bilmez miyim... Çok uçuk vergiler! Bazen oha artık diyorum. :D İnstax mini poloroid kamera alacaktım Türkiye fiyatı 500 - ama yurt dışında 250 TL'ye getirtiliyor. Aradaki fiyat vergi farkı 250 TL! Türkiye'den bir şey alınmaz vallahi. :D

      Sil
    3. Aynen öyle kuzun o instaxlarda benim de gozum var ama buradan almayacagim valla... ne olacak halimiz bilmem simdi bir de telefon ve tabletlere trt vergisi geliyormus!

      Sil
  16. Ben de kitaba dokunarak okumayı seviyorum. Uzun yolculuklarda bile öyle tercih ediyorum. Teknoloji biraz uğraşınca başımı ağrıtıyor. Ama ilgilenenler için güzel bir imkan gerçekten. Bu arada Ve Dağlar Yankılandı'yı gördüm ekranda. Yazarın diğer iki kitabına hayran olmama rağmen bunu okurken çok zorlandım, sevemedim. Sen beğendin mi? Sevgiler canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitaba dokunmak başka .. =) bence hiç bir zaman modası geçmeyecek bir olgu =) ve dağlar yankılandıyı geçen hafta okudum bitirdim, beğendim ama dediğiniz gibi yazarın diğer iki kitabındaki gibi sarsılarak okumadım, onların akıcılığı bunda yok, yine de kötü diyemem sadece çıtamız çok yükseldi diğer iki romanda ve beklentimiz yükseldi galiba haklı olarak =) çok sevgi <3

      Sil
  17. ayyyyy süpeer yaa tam bana göre bu. artık daha çok okurum alırsam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de daha çok okursun, teknnoloji ile aran iyiyse tavsiye ederim canım <3

      Sil
  18. Ben de henüz bu teknolojiye geçmedim ama merak ediyorum :) Teşekkürler bu yazı için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, umarım fikir verebilmişimdir :) sevgiler

      Sil
  19. çokk beğendimmmmm ben de mi edinsem çevre dostuu bu ürünü bakacağım aliexpresse :) daha nicee senelere kullanman dileğiyle canım, bol okumalar ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim canım daha iyisi senin olur inşallah :)

      Sil
  20. Sen de bir kitap kurdusun desene :)) E -kitap okuyucu almak benim de hedeflerim arasında ama fiyatlar gerçekten de uçuk oluyor. Çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş, bayağı bilgilendim doğrusu bu konularda... Herkeste görüyordum şimdi daha bir iyi bilgi sahibiyim. Sayende :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faydalı olduysam ne mutlu bana =) kitap okumayı çok seviyorum ama evde kitaplıklarda yer kalmadı 3 tane dev kitaplığa yenisini ekleyecek yer de yok, çareyi çözümü böyle buldum artık ne yapayım :D umarım uygun fiyatlı bir tanesine denk gelirsiniz çok kullanışlı cidden. sevgiler =)

      Sil

yorumlarınız benim için değerlidir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...